ZiZo Campertechniek

Kamerlingh Onnesweg 31
3316 GK Dordrecht
 
Tel: 078-6174700

 

Campermakelaar.nl

Service partner van:

LOGO E+P logo-vb

Beoordeel ons

Nieuwsbrief

U kunt zich hier aanmelden voor onze nieuwsbrief, maximaal 1 per maand

OPENINGSTIJDEN

Wij verzoeken u om voordat u naar ZiZo Campertechniek komt even telefonisch contact op te nemen of stuur een mail aan info@zizocampertechniek.nl . Hiermee voorkomt u lange wachttijden en teleurstellingen.

Telefonisch zijn wij bereikbaar van maandag t/m donderdag van 10:30 tot 15:30

We horen u graag en bedanken u voor uw begrip.

Ma – do 8:30 – 17:30
Vrij Alleen op afspraak
Za – zon Gesloten

 

Daglichtpanelen

Zonne-energie

Zonne-Energie waarbij elektriciteit wordt opgewekt d.m.v. zonlicht wordt PV genoemd. Dit is de afkorting van Photovoltaic. De omstandigheden in Nederland zijn, in tegenstelling tot vaak gedacht wordt, zeker geschikt voor het gebruik van zonnestroom. Zonnepanelen ook wel daglichtpanelen genoemd  produceren ook electriciteit bij bewolkt weer. Zonnepanelen zijn nagenoeg onderhoudsvrij, hebben een lange levensduur en kunnen in het algemeen zonder problemen op uw elektrische systeem worden aangesloten.
Afhankelijk van de capaciteit van de panelen en de accugroep kunt u verlichting, televisie, schotel, pompen enz van stroom voorzien d.m.v. zonne-energie.

Werking:

Zonnepaneel bestaat uit een aantal aan elkaar gekoppelde monokristallijne daglichtcellen met een zeer hoge lichtgevoeligheid. Deze zonnecel bestaat uit een positieve laag, een negatieve laag en daartussen een neutrale laag. Wanneer er licht op de zonnecel valt ontstaat er een spanningsverschil tussen beide lagen. Op het moment dat de positieve en de negatieve laag met elkaar in verbinding staan loopt er stroom.

Het systeem bestaat compleet uit:

Zonnepanelen: De nieuwste daglichtpanelen zijn opgebouwd uit hoogrendement monokristallijne cellen, deze worden afgedekt door een hagelbestendige kunststof.
Spanningsregelaar: Minimaal nodig een overlaad en terugloopbeveiliging.
Kabels: Buitenkabels hebben een UV bestendige buitenmantel. U heeft bij 12 Volt dikkere kabeladers nodig dan bij 220V (bv 2,5 of 4,0 of 6,0 mm2)
Kabeldoorvoer: Kunststof kabeldakdoorvoer voor buitenkabels, wordt met kit op het dak gekit en is absoluut waterdicht
Spoilers, dakbevestiging: Aluminium profielen met rvs boutjes of kunststof (hoek)spoilers.

Berekenen de behoefte aan energie

Eerst moet het totale energie verbuik worden berekend. Hieronder staat een voorbeeld berekening om het verbruik te bepalen.

Apparaat Vermogen Uren aan Verbruik
2 lampen 15 Watt 30 Watt 3 90 Wh
Waterpomp 60 Watt 0,5 30 Wh
Televisie 50 Watt 2 100 Wh
Radio 10 Watt 5 50 Wh
Gem. Dag. Verbr. 270 Wh

Wanneer het totale verbruik bekend is, is het zaak om er een zonnepanneel bij te zoeken.
De “maat”van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in het Piek Watt Vermogen. (85 Watt).
Dit is het vermogen dat een zonnepaneel per uur leverd onder de meest gunstige omstandigheden. In Nederland komen deze omstandigheden niet voor. In Nederland komt al het licht op een gemiddelde dag tussen maart-oktober overeen met 4 uur perfecte omstandigheden. De gemiddelde dagopbrengst van een 85 Watt paneel is dan 340 Wh.
In ons rekenvoorbeeld zou een 75 watt paneel voldoende zijn.

Type paneel Watt-uur/dag
75 300
95 380
130 520
150 600